HACCP: alles wat u moet weten over voedselveiligheid
Iedereen die op een of andere manier met voedsel werkt is of zou bekend moeten zijn met de term HACCP. HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis Critical Control Points. In essentie een analyse van kritische kritische punten waar extra goed opgelet dient te worden. Volgens HACCP-richtlijnen dient het gehele productieproces nagelopen te worden op mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid. Deze gevaren worden binnen HACCP benoemd en de daaraan verbonden risico’s dienen beheerst te worden. HACCP is in de jaren zestig ontwikkeld op verzoek van NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. NASA? Voor ruimtereizen is namelijk van belang dat voedsel een geruime tijd veilig blijft om te eten. Na het gebruik kwam men erachter dat HACCP ook heel goed gebruikt kan worden in voedselverwerkingsindustrieën.
HACCP-voedselveiligheidssystemen gelden voor iedereen die met voedingsmiddelen werkt: onder andere restaurants, cafetaria’s, snackbars, slagers en vishandelaren. Voor verschillende branches is een specifieke hygiënecode opgesteld die als leidraad dient om veilig en hygiënisch met voedsel te kunnen werken.
Hazard staat voor gevaar dat een product zou kunnen hebben voor de gezondheid van de gebruiker, diegenen die het eet. Deze gevaren zijn onderverdeeld in verschillende soorten besmettingen die kunnen voorkomen:
- Microbiologische besmetting: schimmel, virussen of bacteriën;
- Chemische besmetting door schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen of gifstoffen die door schimmels zijn geproduceerd;
- Fysische besmetting: metaaldelen, glas of houtsplinters.
De HACCP-richtlijnen zijn gestoeld op zeven principes:
- Alle potentiële gevaren moeten in kaart gebracht worden en de echte gevaren moeten worden aangewezen.
- Wat zijn de CCP’s, de kritische controlepunten en wat wordt er gedaan om de potentiële gevaren te beheersen?
- Per CCP moeten de kritische grenzen aangegeven worden.
- Hoe dienen de CCP’s bewaakt te worden?
- Per CCP worden de acties om te corrigeren vastgelegd. Deze kunnen worden toegepast op het bereidingsproces of het product zelf en dienen als gevolg te hebben de veiligheid hersteld wordt.
- Er dient een verificatie toegepast te worden, een periodieke controle of de HAACP-manier van werken ook het gewenst resultaat bereikt.
- Alles dient te worden geregistreerd en vastgelegd te worden in een document.