Keurmerken


Keurmerken: wat zijn het en wat moet je ermee? Bij vele van onze producten vind je op de productfoto’s één of meerdere keurmerken. Een fabrikant kan een keurmerk ontvangen voor een bepaald product wanneer dit aan een aantal strenge eisen voldoet. Het keurmerk wordt verstrekt door een onafhankelijke partij – dit is een belangrijke voorwaarde – en dit keurmerk hanteert strengere eisen dan de voorgeschreven wettelijke minimumeisen. Beter dan voldoende dus. Iedere fabrikant die voldoet aan de eisen van een bepaald keurmerk kan dit bepaalde keurmerk aanvragen.

Keurmerken wegwijzer 4UStore

Een groot aantal producten in onze shop zijn voorzien van keurmerken. Dit stelt u, de klant in staat om een bewuste keuze te maken. De keurmerken worden getoond op de productfoto’s, zodat de producten met een keurmerk direct opvallen. Sommige producten zijn voorzien van een meerdere keurmerken, maar enkel de belangrijkste (volgens ons) wordt getoond. Het andere keurmerk wordt wel genoemd in de producttekst.

Waarom zijn keurmerken belangrijk?

Met het kopen van een product met een keurmerk kies je voor duurzaam. Producten die een bepaald keurmerk dragen zijn op een verantwoorde manier geproduceerd en hebben ene lagere impact op mens en milieu. Hoe meer mensen een product met een bepaald keurmerk kopen, hoe meer invloed dit keurmerk krijgt. Op de lange termijn zullen fabrikanten zonder keurmerk minder producten gaan verkopen. Logischerwijs zal de fabrikant ook het keurmerk willen dragen en daarmee aan de strengere eisen van het keurmerk moeten voldoen.

Let wel: het wel niet per se zeggen dat een product minder duurzaam als het geen keurmerk draagt, maar een keurmerk geeft wél zekerheid.

Betrouwbare keurmerken

De laatste jaren heeft er een wildgroei plaatsgevonden van keurmerken. Dit maakt het er voor de consument niet makkelijker op. Waar voldoet een goed keurmerk aan?

Ten eerste is het belangrijk dat de eisen van het keurmerk ambitieus zijn, oftewel streng. De eisen moeten in ieder geval ambitieuzer zijn dan het gemiddelde in een bepaalde sector.

Een tweede vereiste is dat een keurmerk transparant is: de eisen van het keurmerk zijn duidelijk, concreet en begrijpelijk geformuleerd. Tevens zijn de eisen van het merk makkelijk te vinden op de desbetreffende website.

De belangrijkste is dit een keurmerk betrouwbaar is: er dienen regelmatig, onaangekondigde controles plaats te vinden. De organisatie die deze controles uitvoert is bij voorkeur goedgekeurd door de Raad van Accreditatie – of een vergelijkbare instelling. Wanneer bij een controle vastgesteld wordt dat de eisen van het keurmerk niet worden gerespecteerd door de fabrikant volgen er sancties of in het slechtste geval wordt het keurmerk afgenomen.

Keurmerken in de 4UStore webshops

Je zult een aantal keurmerken tegenkomen in onze webshops – zowel Nederlandse als internationale keurmerken. Dit zijn stuk voor stuk keurmerken die zeer ambitieuze eisen stellen aan de fabrikant. We zetten ze kort voor u op een rijtje met een beknopte uitleg.

EU Ecolabel

Dit is één van de belangrijkste keurmerken die je tegenkomt in de shop – voornamelijk bij papierproducten en schoonmaakmiddelen. Dit is het Europese milieukenmerk voor alle non-food producten. Het Europees ECO-label wordt toegekend aan producten die die geproduceerd zijn met een lagere impact op het milieu. Dit houdt in minder verbruik van grondstoffen, energie en water. Tevens zijn er strenge eisen betreffende de uitstoot van schadelijke stoffen, afval en de verpakking van de producten.

FSC-keurmerk – Forest Steward Council

Ook dit is een belangrijk keurmerk voor papierproducten. Dit keurmerk heeft ‘verantwoord bosbeheer’ als doel. Het zorgt er dus voor dat bossen behouden blijven. Dit is erg belangrijk, want de wereld wordt in rap tempo ontbost: 36 voetbalvelden per minuut om precies te zijn, aldus het FSC. Deze ontbossing is in grote mate verantwoordelijk voor de klimaatverandering en niet onbelangrijk: 80% van alle dieren die leven op de aardbol zijn afhankelijk van het bos, net als miljoenen mensen overigens.

PEFC keurmerk – Programme for the Endorsement of Forest Certification

Evenals het FSC-keurmerk is ook het PEFC een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Beide keurmerken zijn erkend en worden geaccepteerd als bewijs dat een product op duurzame wijze is geproduceerd, door zowel de Europese Unie als de Nederlandse overheid.

FSC en PEFC zijn de belangrijkste keurmerken wereldwijd voor duurzaam bosbeheer. De twee keurmerken samen hebben 10% van al het bos ter wereld gecertificeerd. Het doel is natuurlijk om tot 100% te komen. Er zijn een aantal verschillen tussen de keurmerken, maar het doel van beide is hetzelfde duurzaam bosbeheer en dat is waar het om gaat. Of u nu een product kiest met een FSC of een PEFC-keurmerk dat maakt eigenlijk weinig verschil.

Nordic (Swan) ECO-label

Dit label kan men vergelijken met het EU ECO-label, maar dit geldt voor de noordelijk gelegen landen Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland.

Der Blaue Engel

Dit label is te vergelijken met het Europese ECO-label. Dit keurmerk bestaat al sinds 1978 en is daarmee het oudste milieukenmerk ter wereld. Het label geeft aan dat het desbetreffende product een lagere impact heeft op het milieu als vergelijkbare producten. U vindt op een aantal van onze papierproducten. Deze zijn in de meeste gevallen geproduceerd uit gerecycled papier.

EU Food Contact Certificate

Dit certificaat – men spreek hier niet van een keurmerk niet van een keurmerk – is van groot belang voor de horeca en andere locaties waar men voedsel bereidt of verwerkt. Het gaat hier om materialen die in contact komen of kunnen komen met voedsel. Het is vanzelfsprekend dat deze materialen niet schadelijk mogen zijn voor mens en dier en dat het geen invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel. Denk aan producten voor het verpakken of bewaren van voedsel, machines voor het verwerken van voedsel en keukenmaterialen en bestek. In onze shop vindt u het certificaat onder andere op disposable producten als bestek en borden, maar ook bijvoorbeeld ook op midirol poetspapier. Dan met name op de blauwe variant. Blauw midirol poetspapier wordt veel gebruikt in professionele keukens voor het verwijderen van vuil van werkbanken of het drogen van de handen. Onverhoopt kan er een stukje papier in het voedsel terecht komen en dit wordt eerder opgemerkt wanneer het blauw van kleur.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle wordt door velen gezien als het meest ambitieuze keurmerk voor duurzaam ondernemen. Het is een filosofie die ervan gaat dat het afval van een product volledig wordt gebruikt voor de productie van een nieuw product. Er is dus geen restafval. Deze manier van produceren noemt men upcycling. De normale gang van zaken is downcycling: het materiaal van het afgedankte product wordt weliswaar gebruikt voor de vervaardiging van nieuwe producten, maar er is sprake van waardeverlies. Het kan namelijk niet gebruikt worden voor dezelfde toepassing. Een mooi voorbeeld is het kunststof van een oude mobiele telefoon. Dit wordt niet gebruikt voor het maken van nieuwe telefoons. In het beste geval recyclet men het materiaal voor het maken van een parkbankje. Hiermee verliest het dus ‘waarde’. Bij ‘upcycling’ is er geen sprake van waardeverlies: alle materiaal van het afgedankte product wordt gebruikt voor de productie van een nieuw product.

In de Cradle to Cradle – C2C – filosofie onderscheidt men 2 twee cycli: bio en technologisch. Bio doelt op organische stoffen waar men compost van maakt; technologisch refereert naar materialen die eindeloos hergebruikt worden voor het maken van nieuwe producten. Voorwaarde is dat er geen restafval wordt geproduceerd. Alle materiaal dient volledig opnieuw te worden gebruikt.

Het Cradle to Cradle keurmerk kent meerdere niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Platina heeft dan de meeste impact op het milieu of met andere woorden is het meest milieuvriendelijk. Let op: de verschillende niveaus worden niet genoemd in de shop. Enkel of het product een Cradle to Cradle certficaat heeft.

Cradle to Cradle komt men nog relatief weinig tegen omdat er extreem hoge eisen worden gesteld voordat een product dit keurmerk mag drogen. Voorbeelden uit de 4UStore shops zijn de dispensers van Satino en schoonmaakproducten van Tana Green Care. De schoonmaakproducten van Tana Green Care hebben een Cradle to Cradle goud certificaat; de verpakking van deze producten Cradle to Cradle zilver. Kortom, de schoonmaakproducten van Tana Green Care zijn dus een uitstekende keuze wat betreft duurzaamheid.

Fairtrade

Fairtrade is de één van de bekendste keurmerken die u tegenkomt drank en voedselproducten. Zoals de naam aangeeft is dit een keurmerk voor eerlijke handel. De Fairtrade organisatie zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. In Nederland komt men het Fairtrade keurmerk ook wel tegen onder de naam Max Havelaar. Het Fairtrade keurmerk kom je in onze shop voornamelijk tegen op koffie- en theeproducten. Van alle keurmerken die eerlijke handel als uitgangspunt hebben stelt het Fairtrade keurmerk de hoogste eisen: productieomstandigheden dienen een degelijke standaard te hebben, er worden minimumprijzen gehanteerd – dit betekent dat de boeren een fatsoenlijk loon ontvangen waar je van kunt leven en het voorkomt dat de boer verliest maakt wanneer de prijs van het product dat hij verbouwt ineens minder wordt. Verder is dienen de producten op duurzame wijze te zijn geproduceerd.

UTZ Certified

UTZ is te vergelijk met het Fraitrade keurmerk. Ook dit is een keurmerk voor eerlijke handel dat je tegenkomt op koffie, thee en cacao. Producten die UTZ gecertificeerd zijn, zijn op duurzame wijze geproduceerd: de werkomstandigheden dienen in orde te zijn en er worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen van de producten. Ook krijgen de boeren vaak een betere prijs voor hun producten, maar hier bestaat geen garantie, zoals wel het geval is bij Fairtrade producten.

Rainforest Alliance

Ook het Rainforest Alliance is vergelijkbaar met Fairtrade. Dit is een keurmerk voor goede arbeidsomstandigheden en milieu- en natuurbehoud, maar dan voor gebieden met regenwoud. Het Rainforest Alliance is een Amerikaanse milieuorganisatie die als belangrijkste doelen behoud van het regenwoud en het welzijn en een eerlijk loon voor arbeiders heeft.

Green Key

Green Key keurmerk is een internationaal erkend keurmerk speciaal voor bedrijven die actief zijn in de recreatiebranche. In onze shop zijn een groot aantal producten van Biodore voorzien van een het Green Key label. Dit zijn biologisch afbreekbare disposables – wegwerp, voor eenmalig gebruik - zoals borden en bestek. Omdat deze producten een FSC-logo hebben of te verwerken zijn tot compost, mogen ze tevens het Green Key logo dragen. Vele Biodore producten zullen dan ook meer dan één keurmerk hebben. Green Key werkt overigens wel anders dan andere keurmerken: potentiële deelnemers moeten namelijk zelf bewijs aandragen dat vervolgens wordt beoordeeld door de Green Key organisatie. Bij andere keurmerken vindt er controle plaats vanuit de organisatie zelf.

Kiemplantlogo

Het Kiemplantlogo – ook wel Seedling-keurmerk genoemd – kom je tegen op verpakkingen die voldoen aan de Europese norm voor composteerbare verpakkingen. Dit is EN-13432. Dit houdt in dat dat de verpakkingen composteerbaar zijn onder gecontroleerde omstandigheden. Momenteel mogen verpakkingen met het Kiemplantlogo niet bij het GFT-afval. Het duurt namelijk langer dan 2 weken voordat deze producten zijn afgebroken. Dit betekent dat er stukken plastic tussen de compost zouden achterblijven en dit is niet gewenst. Het Kiemplantlogo heeft dezelfde betekenis als het Belgische OK-compost logo.

OK Compost

Zelfde betekenis als het Kiemplantlogo. 

CO2-Neutraal

Dit icoon vind je terug bij producten die geproduceerd zijn zonder uitstoot van koolstofdioxide. Bij de productieprocessen wordt groen elektriciteit en groen gas gebruikt. Deze producten zijn 100% CO2-Neutraal. De Satino Black dispensers van Wepa zijn hier een mooi voorbeeld van.

Recycled plastic

Producten die voorzien zijn van dit icoon zijn geproduceerd met behulp van gerecycled plastic.  Dit kan namelijk prima ingezet worden voor de productie van bijvoorbeeld nieuwe dispensers.