Zemen

3 artikelen
Ecolab | Zeem Rood Glad | 38 x 40 cm | 50 stuks
Ecolab | Zeem Rood Glad | 38 x 40 cm | 50 stuks
13% Korting
Betra | Superzeem | Geperforeerd | Synthetisch
Betra | Superzeem | Geperforeerd | Synthetisch
Natuurzeem | 35 x 51 cm | Per stuk
Natuurzeem | 35 x 51 cm | Per stuk

Iedereen kent het wel: de zeem die we dagdagelijks gebruiken om allerhande gladde voorwerpen proper of droog te maken. We gebruiken het eigenlijk voornamelijk voor de reiniging van glazen ramen of spiegels, maar uiteraard kent het ook een veel breder toepassingsgebied. De voornaamste kenmerken van een zeem kunnen we waarschijnlijk allemaal wel opsommen: het neemt heel wat water op en houdt het vast, maar het kan ook weer zeer eenvoudig uitgewrongen worden. Dat hoog absorptievermogen is een standaard geworden bij de zeemproductie. Maar speciaal voor de weetgrage en nieuwsgierige lezers focussen we ons dan ook liever op wat jullie nog niet weten en doen we enkele zemige feiten en weetjes uit de doeken - het hoeft immers niet altijd 'droge kost' te zijn. Vraag dat maar aan de geliefde zeemlap.

Wat heeft een zeem met een gems gemeen?

De benaming zeem, zeemvel of zeemlap komt in feite van het natuurlijk zeemleer waar het oorspronkelijk ven gemaakt werd. Dat zeemleer werd ook soms gemsleer of gemzenleer genoemd. Logischerwijs is de link snel te maken: het was afkomstig van de huid van een gems. Een gems is een soort geitachtige die zich vooral ophoudt in hooggebergten. Een wonderbaarlijk mooi diertje dat we vandaag de dag liever niet meer opofferen voor een ordinair zeemvel. Tegenwoordig zijn zeemvellen dan ook gemaakt op basis van synthetisch zeemleer. Dergelijke synthetische zeemlappen hebben bovendien veel betere eigenschappen als het gaat om absorptievermogen en duurzaamheid. Voor propere glazen ramen hoeven nu niet langer schattige en liefkozige wezentjes te sneuvelen (alhoewel sommige vogels daar misschien anders over denken, maar dat is een ander verhaal ).

... En met wielrenners?

Ook wielrenners hadden vroeger bijna altijd een zeemlap 'bij de hand'. In feite ging het om een stuk zeemvel die ze in hun wielrennersbroek staken. Dat zorgde ervoor dat ze niet alleen veel zachter zaten, maar het voerde ook het zweet af waardoor allerhande irritaties en blessures vermeden werden. Het is nogmaals een voorbeeld van het hoog absorberend vermogen van een zeem en haar breed toepassingsgebied. Vandaag de dag hebben professionele wielrenners uiteraard veel beter en comfortabeler materiaal dan een zeem, maar soms steken amateur wielrenners nog steeds een zeem in hun fietsbroek. Volledig terecht uiteraard.

Zeemzoete verhalen

In België linkt men bizar genoeg het woord zeem met het woord 'zoet'. Maar wat heeft zeem en zoet in feite met elkaar gemeen? De benaming zeemzoet heeft op het eerste zicht weinig te maken met een zeem, het slaat immers op het overdreven sentimenteel karakter. Zeemzoete verhalen zijn met andere woorden verhalen die zeer sentimenteel zijn en de lezer moeten bekoren. Toch is er ook een link met de gekende zeem te vinden. Zeem wordt immers in het Vlaams (Belgisch Nederlands) dialect soms gebruikt als synoniem van honing. En die vergelijking is dan weer afkomstig van de voornaamste gelijkenis met de gekende zeem: de kleur. De kleur van een zeem was klassiek die van zeemleer - en vandaag de dag herkennen we nog steeds deze karakteristieke kleur in de door ons gebruikte zeemlappen. Nogmaals een weetje waarmee je kuisgrage vrienden of vriendinnen zal mee weten te bekoren.

Zeem kopen bij 4UStore

Er zijn zo van die schoonmaakmaterialen die eigenlijk nooit mogen ontbreken. Een zeem, ook wel eens een zeemvel of een zeemlap genoemd, is daar een mooi voorbeeld van. Het kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt en kent een aantal bijzondere eigenschappen. Bij 4UStore kan je jouw zeem kopen in een voordelige grootverpakking. Ideaal voor bedrijven, kantines of grootkeukens die op deze manier willen besparen. Want steeds is onze staffelkorting van toepassing.

Een zeem kopen? Maar wat is een zeem nu net?

Een zeem is eigenlijk een zachte lap. De zachte lap werd gemaakt van zeemleer of van synthetische stoffen. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld gemsleer van dierlijke oorsprong. Niet zo prettig voor de gems, die in de alpenweiden tot rust hoopt te komen. Daarom wordt de zeem op basis van gemsleer steeds vaker vervangen voor synthetische materialen die net hetzelfde doel dienen, hoewel velen blijven vasthouden bij het echte zeemleer. Dit zou immers toch een aantal eigenschappen hebben waar synthetische varianten niet aan kunnen tippen. Een zeem kopen op basis van leer of eerder een synthetische zeem kopen? Die afweging dien je zelf te maken.

Voor welke toepassingen een zeem kopen?

Een zeem kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Gelukkig moet je geen zeem kopen voor een enkel klusje.  Het kent dan ook een eigen toepassingsgebied. Zo kan je de zeem gebruiken voor het schoonmaken van gladde voorwerpen of voor het drogen ervan. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige reinigingstaken zoals het schoonmaken van een tafel of een keukenoppervlak. Nadien even uitwringen en klaar. Hiernaast kan je ook een zeem kopen voor andere schoonmaaktaken. Denk onder andere aan het gebruik van een zeem bij glasbewassing.

Waarom een zeem kopen: de unieke kenmerken ervan!

Waarom een zeem kopen? Omdat een zeem een aantal kenmerken heeft waar andere schoonmaakmaterialen niet aan kunnen tippen. Het voornaamste kenmerk is zijn absorptiegraad. Een zeemvel kan immers veel vocht opnemen. Hiernaast kan je het ook weer eenvoudig uitwringen. Dit maakt het eveneens hygiënischer. Niet voor niets gebruikte men vroeger zo’n zeem in wielrennersboeken. Ideaal om het zweet af te voeren. Tegenwoordig zijn er ook hier alternatieven. Louter voor het wielrennen een zeem kopen is dan ook niet langer een goed idee.