WC-papier: wat is er verkrijgbaar en hoe te besparen?
WC-papier is een product dat dagelijks wordt gebruikt door uw personeel en gasten. De één zal wat meer gebruiken dan de ander maar we kunnen er vanuit gaan dat er gemiddeld één rol per persoon wordt gebruikt. Dit is verdeeld over alle toiletbezoeken per week. Dit is ongeveer een derde van wat men totaal aan papier verbruikt. Een ander interessant feit is dat gemiddeld gezien de vrouw maar de helft minder WC-papier verbruikt dan de man bij het doen van een grote boodschap. Een vijfde van het WC-papier wordt overigens niet gebruikt om te vegen, maar om de WC-bril te reinigen voordat men er plaats opneemt. Een toiletbrilreiniger is hier trouwens een uitstekende aanvulling op. Maar genoeg met de feiten.
Het is in ieder geval belangrijk om te weten, dat WC-papier zonder twijfel één van de grootste facilitaire kostenposten is in uw bedrijf. Er wordt vaak ongemerkt A-merk WC-papier gekocht dat wel twee keer zo duur kan zijn dan een product van dezelfde of betere kwaliteit. In dit artikel zetten we uiteen welke soorten WC-papier er verkrijgbaar zijn van welk papiermateriaal deze gemaakt zijn. Welke soorten WC-rolhouders er op de markt zijn, wat de beste keuze is voor uw specifieke situatie; hoe u kunt besparen op WC-papier en welke soorten het minst schadelijk zijn voor het milieu. Laten we beginnen met de verschillende soorten WC-papier. Mocht u overigens vragen hebben na het lezen van dit artikel - of u heeft geen zin om het te lezen - neem dan snel contact met ons op. Onze helpdesk weet namelijk alles van WC-papier en vertelt u er graag meer over.
De verschillende soorten WC-papier
Traditioneel WC-papier en compactrol
Er zijn zo'n zes verschillende soorten WC-papier - zeven als we daar het vochtige toiletpapier bij rekenen: het traditionele WC-papier dat u kent uit de supermarkt. De naam traditioneel omdat dit eigenlijk de bekendste en nog steeds meest gebruikte soort is. Dit is de soort die iedereen thuis gebruikt. Deze rol is voorzien van een kartonnen koker of binnenkern. Hier kan men overigens ook leuk mee knutselen als de rol op is. Zie onze andere blogs over knutseltips met lege WC-rollen. Dit is niet waar. Wij geven geen knutseltips. Er zijn eigenlijk twee soorten traditioneel toiletpapier: de gewone en de compactrol. Ook de compactrol heeft een kartonnen binnenkern. Het enige verschil is dat er meer papier op een rol zit. Dit maakt de compactrol uitermate geschikt voor drukbezochte locaties, waar men niet in staat is meerdere keren per dag de toiletten te controleren en de rollen te vervangen. Er zijn overigens nog andere soorten verkrijgbaar die nog veel meer papier bevatten, maar hierover later meer.
Doprol WC-papier of systeemrol
Doprol WC-papier heeft ook een koker. Aan de uiteinden van deze koker zijn twee plastic doppen voorzien: één met een grote pin en één met een kleine pin. Deze pinnen passen precies in de openingen van de doprol-dispensers. Een doprol-dispenser biedt normaal gezien ruimte aan 2 rollen. Als de enen rol op, trekt men de lege koker uit de dispenser. De volgende rol komt dan automatisch naar beneden. Dit maakt de dispenser dan ook zo geschikt voor de horeca. Het enige nadeel is het lege kokertje dat vaak op de grond rondslingert. Voor de rest biedt de doprol-dispenser eigenlijk enkel maar voordelen. Hij zit bijvoorbeeld en hij hoeft niet geopend te worden om de tweede rol te gebruiken. Daarnaast zijn uitermate stevig en gaan vrijwel nooit kapot; mits men er normaal mee omgaat natuurlijk. Een doprol heeft gemiddeld zo'n 150 meter aan papier per rol. De doprol noemt ook wel systeemrol. Raak hier niet mee in de war.
Coreless - zonder koker - WC-papier
Coreless WC-papier heeft dus geen kartonnen binnenkern. Dit biedt een belangrijk voordeel. Er zit namelijk meer papier op de rol en dit is economisch gezien dus een stuk voordeliger. Een nadeel is dat ze minder goed hun vorm behouden. De kartonnen binnenkern van een WC-rol is namelijk precies daarvoor bedoeld. Een ander voordeel is het feit dan men dus geen last heeft van rondslingerende lege WC-rolletjes, zoals we bij het bespreken van het doprol WC-papier opmerkten. Voor het coreless WC-papier zijn twee soorten dispensers verkrijgbaar: een waar de rollen zich naast elkaar bevinden en één waar de rollen zich boven elkaar bevinden.
Mini en Maxi Jumbo WC-papier
Jumbo WC-papier is een aanrader voor zeer drukbezochte locaties. Denk aan pretparken, horecagelegenheden en openbare toiletten. Het is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk de mini en de maxi variant. De mini jumbo rol bevat normaal gezien zo'n 180 meter per rol, terwijl de maxi jumbo wel tot 500 meter papier op een rol heeft zitten. Dit is niet minder dan een halve kilometer WC-papier. Dit is een flink aantal WC-bezoeken. Natuurlijk zijn dit erg grote rollen toiletpapier die in een grote dispenser thuishoren. Feit is dat u wel plek moeten hebben om deze op te hangen in uw toilet. Een ander nadeel is dat er maar één rol in de dispenser zit. Als de rol op is, is hij dus ook echt op. Het is dan ook vaak moeilijk te beslissen, wanneer je een nieuwe rol in de dispenser doet: wacht je tot de rol helemaal opgebruikt is of doe je er een nieuwe rol in wanneer hij bijna op is. Zo voorkom je dat er iemand zonder toiletpapier komt te zitten, maar aan de andere kant moet je ook een bepaalde hoeveelheid papier weggooien. Dit is verspilling en niemand houdt van verspilling. Dit kost namelijk geld.
Bulkpack WC-papier
Het bulkpack WC-papier is een aparte variant. Deze soort toiletpapier zit namelijk niet op een rol. Het zijn losse velletjes die op elkaar gestapeld zijn. Dit is tevens ook de meest hygiënische manier van toiletpapier gebruiken omdat de velletjes elkaar niet aanraken. Natuurlijk heeft deze ook geen koker, wat weer afval bespaart. Iedere keer als men een velletje uit de dispenser neemt, komt de onderkant van het volledige velletje mee. Net zoals met de vouwhanddoekjes. Ook een voordeel is het feit dan men niet een volledige WC-rol kan afrollen in het toilet. Dit gebeurt nog wel met kleine kinderen.
De verschillende soorten WC-papier: cellulose en gerecycled
Grofweg zijn er twee soorten papier te onderscheiden waar men toiletrollen van maakt: cellulose en gerecycled tissue. Cellulose toiletpapier wordt gemaakt van nieuwe papiervezels en is over het algemeen een stuk witter dan de gerecyclede variant. Gerecycled WC-papier wordt dus van oud papier gemaakt. Wat vele mensen denken is dat het gebruik van deze soort toiletpapier veel beter is voor het milieu. Dit heeft zeker niet altijd waar te zijn. Wat wel belangrijk is: koop altijd producten die voorzien van een FSC-keurmerk of ECO-label. Alle papiersoorten in ons assortiment zijn in ieder geval voorzien van één van deze keurmerken. Nog een belangrijke opmerking als u een toiletpapier kiest: heeft u vaak last van verstoppingen kies dan altijd voor cellulose WC-papier. Dit lost namelijk beter op in water, dan gerecycled papier.
4UStore huismerk cellulose en recycled WC-papier
Naast de bekende merken als Euro Products en Satino hebben wij ook een eigen huismerk. Onder dit huismerk leveren wij zowel cellulose toiletpapier als gerecycled papier. Dit is WC-papier met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Normaal gezien is het voorzien van ons 4UStore-etiket, maar het kan ook besteld worden met een blanco-verpakking. Bij grotere bestellingen is het ook mogelijk om uw eigen bedrijfslogo op het etiket te printen. Wilt u hier meer informatie over ontvangen, neem dan contact met ons op. Beide soorten zijn 2-laags papier. Een verpakking bevat 40 rollen en iedere rol heeft 400 velletjes papier. Beide producten zijn zowel voorzien van het ECO-label als het FSC-keurmerk. Een bewuste keuze dus zowel voor het milieu als de portemonnee.
WC-papier: 1-laags, 2-laags of 3-laags
Hoeveel lagen u kiest hangt er natuurlijk volledig vanaf hoeveel u wilt besteden. In de meeste gevallen kiezen mensen voor 2 lagen. Dit is eigenlijk de standaard. 1-laags is het goedkoopst en eigenlijk ook wel de absolute basic. Laten we eerlijk zijn: als u kiest voor 1-laags dan zullen uw gasten waarschijnlijk gewoon twee keer zoveel WC-papier gebruiken, zodat u toch niet goedkoper uit bent. Gebruik ze het toiletpapier wel op de manier dat het bedoeld is dan is de kans groot dat men met de vingers door het toiletpapier steekt als u begrijpt wat ik bedoel en dit wil natuurlijk niemand. Dus wij raden kies gewoon voor twee-laags. Het drie-laagse toiletpapier is een stuk zachter en natuurlijk fijner om mee te 'werken'. Drielaags komt men vaak tegen in luxe restaurants of chique horecagelegenheden: golfclubs, lounges en cocktailbars bijvoorbeeld. Een mooi voorbeeld is ons super de luxe doprol WC-papier. Dit bestaat uit drie super zachte lagen cellulose papier en heeft bovendien zwarte doppen in plaats van de standaard witte. Dit is zonder twijfel één van de allerbeste soorten WC-papier die er te verkrijgen zijn. Het is prijzig, maar u krijgt absoluut waar voor uw geld.
WC-papier en WC-rolhouders
We hebben zojuist de verschillende soorten WC-papier. Iedere soort WC-papier heeft natuurlijk een bijpassende dispenser. Het grootste verschil zit 'm dus in het aantal meters papier per rol en de dikte van het papier. Dit hangt natuurlijk met elkaar samen. Een mooi voorbeeld zijn de jumborollen. In de jumboroldispenser - mini of maxi - past één rol WC-papier. Gemiddeld genomen hebben de jumborollen met twee lagen een lengte tussen de 300 en 400 meter papier. De 1-laagse variant tussen de 500 en 600 meter. De lengte is hier een voordeel, maar het feit dat er maar één rol in de dispenser past een duidelijk nadeel. Andere dispensers - bijvoorbeeld de traditionele en doprol-dispensers bieden in de meeste gevallen plaats aan twee rollen van 100 dan wel 150 meter - 1- of 2-laags. Wat ook overigens ook een goed idee is om te kiezen voor een dispenser waarvan u de trekkracht kunt in te stellen. Dit beïnvloedt namelijk in belangrijke mate hoeveel WC-papier iemand gebruikt. Daar naast voorkomt dat de gehele rol per ongeluk afrolt en de vloer bezaaid ligt met WC-papier.
WC-papier dispensers: kunststof of RVS
Kiest u voor kunststof of RVS. Ook hier weer: het ligt er natuurlijk aan hoeveel u uit wilt geven. RVS is in de aanschaf een stuk duurder maar zal ook langer meegaan. Overigens zijn onze kunststof dispensers ook erg stevig. Maar heeft u een bar of nachtclub dan adviseren wij altijd te kiezen voor RVS of staal. Deze zijn namelijk in de meeste gevallen wel bestand tegen enige vorm van 'misbruik'. Ook zijn de RVS-dispenser voorzien van een zogeheten anti-fingerprintcoating. Dit wil gewoon zeggen dat je er geen vette vingers op kunt zien. RVS past ook eigenlijk ook bij ieder sanitair-interieur zorgt voor een mooie uitstraling. Het oogt ook wat luxueuzer dan kunststof. Aan de andere kant, niet ieder toilet hoeft er luxueus uit te zien. Heeft u meerdere producten nodig voor uw sanitaire ruimten: bijvoorbeeld vouwhanddoekjesdispensers, zeepdispensers en toiletbrilreinigers; kies dan altijd voor een complete lijn.